Yrityksen tarina

omistajan kuva

Perustaja

Niko Väihinpää

Kids & Friends syntyi ymmärryksestä, että perheet tarvitsevat tukiverkkoja

Vuonna 2018 tamperelainen Niko Väihinpää näki Taysin synnytysosastolla ensimmäistä kertaa maailman täydellisimmän olennon, oman poikansa. Vaikka se oli upeinta maailmassa, lapsen syntymä muutti kaiken.

Taakse jäi jääkiekkopelit, illanistujaiset kavereiden kesken ja ylipäänsä kaikenlainen sosiaalinen elämä. Lisäksi valvotut yöt ja vauva-arki rasitti molempia vanhempia. Kahdenkeskistä aikaa ei ollut ja välit kiristyivät, kun parisuhteen hoitamiselle ei jäänyt aikaa.

Lähin tukiverkko oli Väihinpään vanhemmat 70 kilometrin päässä Ruovedellä, jossa molemmat olivat täysin vielä mukana työelämässä ja tarvitsivat itsekin lepoa viikonloppuisin.

Vaikka lapsi on kauneinta mitä ihminen voi saada, se on samaan aikaan suuri koettelemus parisuhteelle. On surullista, kuinka moni ei selviä pariskuntana vauva-ajasta. Erohan meillekin tuli, mies kertoo.

Väihinpää oli kuitenkin poikkeuksellisen onnekas, että vauva-ajan jälkeen he löysivät puolisonsa kanssa toisensa uudelleen. Kaikille ei käy yhtä hyvin.

Lastenhoitajan kulut satoja euroja

Keväällä 2022 Väihinpään poika oli nelivuotias. Vaikka kaikkein rankin vauva-arki oli taaksejäänyttä elämää, edelleen hän huomasi olevansa tilanteessa, että perheen elämä tapahtui neljän seinän sisällä omassa porukassa. Heillä ei edelleenkään ollut mahdollisuutta hoitaa puolison kanssa parisuhdetta kahdestaan. Väihinpää ei tavannut kavereita yksinkään, sillä hänen mielestään ei olisi reilua jättää rankan työviikon päätteeksi puolisoa yksin hoitamaan lasta.

Aloin tosissani kyllästyä tilanteeseen. Tajusin, että me perheenä tarvitsemme muita ihmisiä. Emme selviä yksin.

Väihinpää selaili maksullisia lastenhoitajapalveluita. Hän teki havainnon, että lastenhoitaja veloittaa keskimäärin 10–15 euroa tunti. Mikäli hän haluaisi lähteä puolison kansa yön yli kylpyläreissulle, kustannuksen voi kertoa 24 tunnilla, eli se tekisi vähintään 240 euroa.

Ei minulla ainakaan ole sellaisia rahoja, tuskin on monella muullakaan.

Seuraavaksi hän alkoi googlettaa netistä, mitä apuja löytyy perheelle, jolla ei ole tukiverkkoja, ei vanhempia tai sukulaisia, jotka voisivat ottaa lapsia luokseen. Oli musertavaa huomata, että ei yhtikäs mitään.

Jos olisin löytänyt jotakin, olisin alkanut käyttää palvelua välittömästi. Aloin miettiä, että mikä taho voisi olla motivoitunut ottamaan meidän pojan yökylään? No ehkäpä perhe, jossa asuu toinen samanikäinen poika, joka kaipaa kaveria. Aloin miettimään, että ehkä sielläkin perheessä joskus vanhemmat tai vanhempi saattaa kaivata omaa aikaa, jolloin taas heidän lapsi voisi tulla meille meidän pojan seuraksi yökylään.

Maailman vanhin tapa käydä kauppaa

Syntyi ajatus yhdestä maailman vanhimmista valuutoista: vaihtaminen. Vaikka kaikki ihmiset ovat erilaisessa taloudellisessa tilanteessa, jokaisella on mahdollisuus tehdä jotakin hyvää toisen puolesta ja saada sama takaisin.

Tämän ajatuksen pohjalta syntyi Kids & Friends. Halusin kehittää palvelun, jossa perheet voivat tutustua toisiinsa matalalla kynnyksellä. Kun he tapaavat toisiaan ja viettävät aikaa yhdessä, aikuiset ja lapset viihtyvät. Kun luottamus lähtee pikkuhiljaa rakentumaan, voidaan puolin ja toisin ottaa toisen perheen lapsia yökylään.

Parhaimmillaan lapsille on luvassa huikea kokemus yökylässä uusien kavereiden luona. Samaan aikaan aikuiset saavat ladata akkuja ja saavat paremmat jaksamistasot itselleen.

Moni upea rakkaustarina on todistetusti saanut alkunsa netissä. Yhtä lailla myös kahden perheen välinen upea ystävyys voi saada alkunsa netissä, nyt kun sille on luotu puitteet.

Luottamuksellinen suhde samanhenkisten ihmisten kanssa

Kids & Friends on suomalaisen perheenisän omasta tarpeesta kehittämä sovellus, jonka tavoitteena on yhdistää perheitä ja käynnistää luonnollinen tutustumisprosessi, jonka tavoitteena on molempien perheen lasten ja aikuisten lisääntynyt hyvinvointi.

Kids & Friends haluaa tehdä mahdolliseksi, että jokainen perheen kokoon, muotoon, kansalaisuuteen tai mielenkiinnon kohteisiin katsomatta voi löytää samanhenkisiä ihmisiä, joihin he voivat rakentaa luottamuksellisen suhteen ja saada kaksisuuntaisen toimivan vuorovaikutussuhteen. Parhaimmillaan molemmat osapuolet parantavat toistensa elämänlaatua toimien luotettavina tukiverkkoina toisilleen.